Workshops

Alle workshops zijn bekend, inclusief tijden en locaties. Check het bij de omschrijvingen! De workshops zijn op 3 locaties: 1 dansworkshop in de OGtent, 2 dansworkshops op de Visserlaan 35 (20 minuten lopen van de OGtent) en de muziekworkshops in basisschool Remigius (5 minuten lopen van de OGtent).

De weekendtickets zijn inclusief workshops, hier hoef je dus niet apart voor te betalen. Voor de dansworkshops hoef je je ook niet aan te melden, het is een kwestie van gewoon aan het begin van de workshop bij de goede zaal zijn. Wees op tijd, want als de workshop echt te vol raakt, mag de docent zeggen dat het vol is.

Voor de muziekworkshops hanteren we wel een maximum aantal deelnemers, dus daarvoor is het wel belangrijk dat je je wel aanmeldt, inclusief vermelding van je ervaring en welke instrument(en) je speelt. Aanmelden kan door een mail te sturen naar of als er nog plek is kan je je ook inschrijven bij de entree van het festival.

Bij de dagkaartjes zit de entree voor de workshops niet inbegrepen, als je toch aan 1 of meer workshops mee wil doen, dan kan je tijdens het festival voor 10 euro een pas kopen voor alle workshops.

Donderdag 22 oktober

Introductie dansworkshop 19:00 - 20:00

Voor iedereen die nog nooit balfolk heeft gedanst, beginnen we het festival met een introductieworkshop. In deze workshop leer je de basis van een aantal veel voorkomende dansen, waarna je genoeg weet om plezier te hebben op de dansvloer.

Vrijdag 23 oktober

Dans

Komred - Bourree in 3t Auvergnate 13:00-17:30 »
Hoe kun je de bourree auvergnate (in 3) zo aankleden dat iedereen zijn persoonlijke twist eraan kan geven en dit kan communiceren tijdens het dansen? We gaan kijken naar de bourree met 2 (uit Artense en Combrailles).

Na de danspas en verschillende manieren van verplaatsing te hebben geoefend, zullen we zien dat het in deze dans om uitwisseling gaat en dat een ieder dat op zijn eigen manier kan toepassen, uitwisseling tussen muziek en dans, tussen danspartners, dansruimte, energie, vrijheid, spel, verbondenheid, improvisatie…

Iedereen kan meedoen, beginners en gevorderden, iedereen die de bourree in 3 beter wil leren dansen.

Locatie: Visserlaan 35
Tijd: 13:00-17:30

Biodanza Duiven - Biodanza 13:00-15:00 »
Biodanza betekent letterlijk: Dans van het Leven. Het haalt ons uit ons hoofd (denken) en brengt ons meer in ons lijf (bij ons voelen). Bij Biodanza dansen we allerlei thema's van het leven. Het gaat niet om mooie en aangeleerde pasjes. Maar om expressie te geven aan wie jij bent in dit moment, ieder op zijn/haar eigen manier. In contact komen met al jouw mogelijkheden. Jezelf uitdagen om steeds meer en meer tevoorschijn te komen op jouw authentieke wijze.

We dansen op blote voeten op allerlei soorten muziek. Er zijn dansen die we alleen dansen, in tweetallen, in kleine groepjes of met de hele groep. Dansen die vurig zijn en dansen die vertraagd zijn. Alles komt aan bod. Je bent uitgenodigd om tijdens het dansen niet te praten omdat praten ons weer in ons hoofd brengt, weg van ons voelen. Uiteraard mag je wel meezingen omdat we met zingen ons voelen versterken.

Er is verder maar 1 regel: zorg goed voor jezelf en beweeg in afstemming met de anderen. Wij laten je graag een stukje van Biodanza beleven en heten je vanaf hier alvast van harte welkom.

Locatie: De OGtent
Tijd: 13:00-15:00

Koen Dhondt - Scottish ritmische variaties 13:00-15:00 »
Variaties voor scottish van oplopende moeilijkheidsgraad waarbij we passen toevoegen of weglaten, zonder de danshouding te veranderen. De nadruk ligt op communicatie en op leiden en volgen. Je krijgt ook een aantal algemene danstips en persoonlijke correcties.

Alle niveaus: Je moet enkel de basis van scottish kunnen dansen.

Locatie: Visserlaan 35
Tijd: 13:00-15:00

Koen Dhondt - Scottish draairichtingen 15:30-17:30 »
We gaan leren hoe we al dansend van draairichting kunnen veranderen. We gaan dus als danskoppel afwisselend rechtsom en linksom draaien op verschillende momenten in de dans. Dan ontdekken we de zogenaamde "salsa"-variaties op scottish (enkele, tripel en halve salsa) en verschillende versies van de variatie "8-eruit". Tenslotte combineren we beide variaties.

Enkel voor gevorderden. Je moet de basispassen van scottish en de danshouding perfect en zonder nadenken beheersen. De leraren behouden zich het recht voor om deelnemers met een veel te laag niveau te weigeren voor deze 2de workshop.

Locatie: Visserlaan 35
Tijd: 15:30-17:30

La jupette barbue - Bourree de berry 15:30-17:30 »
Meeste mensen kennen de bourree in 3 als de bourree Auvergnate, en de bourree in 2 als komende uit de Berry. Maar in de Berry dansen ze ook een bourree in 3, en deze lijkt heel erg op de bourree in 2, alleen is de timing anders. La jupette Barbue gaat met jullie aan de slag met de belangrijkste elementen (de basis) van "Bourrée 3 temps du Berry": de pas, lichaamshouding, verankering in de grond, dynamiek en verschillende verplaatsingen.

Locatie: De OGtent
Tijd: 15:30-17:30

Muziek

Tanghe Coudroy - Samenspel voor gevorderde muzikanten 13:00-17:30 »
De nadruk ligt in deze workshop op het plezier van het samenspel. Hoe kan je je plaats vinden tussen de anderen en iedereen een kans geven zich te laten horen? Hoe kan je jouw eigen interpretatie een plaats geven in de gezamenlijke energie en binnen de kaders van de dans? Ontwikkel je eigen spel en het samenspelen. Ontwikkel je gehoor, verbeter je vermogen om melodieën te reproduceren, te verzinnen en aan te sluiten bij het samenspel.

We gaan er van uit dat je eigen instrument goed beheerst, en dat je al ervaring hebt in het samen spelen.

Locatie: Basisschool Remigius
Tijd: 13:00-17:30

Adriano Sangineto - Folkharp voor beginners/begonners 13:00-17:30 »
We leren een aantal bekende, eenvoudige deuntjes te spelen uit het Europese balfolkrepertoire, geleerd op gehoor. Doel: leren om de volledige melodie te spelen met beide handen. Het is mogelijk zelf melodieen naar de workshop mee te nemen om er samen aan te werken!

Locatie: Basisschool Remigius
Tijd: 13:00-17:30

Wouter Kuyper - Eerste kennismaking met de Trekzak 13:00-15:00 »
Een van de meest gebruikte instrumenten in de balfolk is de trekzak. En behalve om naar te luisteren en op te dansen, is dit instrument ook heel geschikt om op te spelen. Waar je bij een viool of doedelzak eerst jaren moet oefenen om er een aangenaam geluid uit te laten komen, is het bij een trekzak een kwestie van op het goede knopje drukken en op het juiste moment trekken of duwen aan de balg. Natuurlijk komt er nog wel meer bij kijken om echt mooie muziek te maken, maar in een paar uurtjes kan je de basis technieken leren en er zowaar muziek uit laten komen.

En dat is wat Wouter Kuyper deze middag gaat doen. Een workshop aan jullie geven waarin hij wat basis dingen uitlegt en jullie vervolgens vooral heel veel kunnen proberen en vragen stellen en dergelijken. Dit is speciaal voor iedereen die nieuwsgierig is naar dit instrument.

En het leuke is dat je helemaal geen trekzak nodig hebt voor deze workshop. Wij zorgen namelijk voor een aantal leeninstrumenten. Deze zijn wel beperkt, daarom is het belangrijk je aan te melden voor deze workshop!

Locatie: Basisschool Remigius
Tijd: 13:00-15:00

Draailier & Doedelzak - Draailier voor beginners 13:00-15:00 »
Heb je altijd al eens draailier willen spelen? In deze introductieworkshop gaan we aan de hand van Lies Sommer het instrument ontdekken. Maar bovenal gaan we zelf op een draailier spelen! Aan de hand van een eenvoudige, maar mooie melodie zullen we de eerste stappen op het pad van de draailier maken.

Voor wie bedoeld?
Deze workshops is bedoeld voor eenieder die zich twee uur met plezier wil inzetten en geïnteresseerd is in deze instrumenten. Speelervaring of muziekkennis is niet vereist, alleen wat enthousiasme en durf. Een instrument is niet nodig, die nemen wij mee. Er is ruimte voor een beperkt aantal deelnemers.

Locatie: Basisschool Remigius
Tijd: 13:00-15:00

Draailier & Doedelzak - Doedelzak voor beginners 15:30-17:30 »
Heb je altijd al eens doedelzak willen spelen? In deze introductieworkshop gaat Menno Wester een klein beetje in op de geschiedenis en klank van de doedelzak maar we gaan bovenal aan de slag om zelf muziek te maken. Samen gaan we een eerste melodie proberen en het instrument ontdekken, waarbij steeds het speelplezier voorop staat.

We gaan ons verdiepen in de doedelzakken zoals die bespeeld worden in Frankrijk, Vlaanderen en de Lage Landen. Dit zijn de instrumenten die ook op de schilderijen van Jan Steen of Pieter Brueghel staan. We hebben geen Schotse of Ierse doedelzakken bij ons.

Voor wie bedoeld?
Deze workshops is bedoeld voor eenieder die zich twee uur met plezier wil inzetten en geïnteresseerd is in deze instrumenten uit de Lage Landen. Speelervaring of muziekkennis is niet vereist, alleen wat enthousiasme en durf. Een instrument is niet nodig, die nemen wij mee. Er is ruimte voor maximaal 10 deelnemers.

Locatie: Basisschool Remigius
Tijd: 15:30-17:30

Vincenzo Castellana - Siciliaanse tamboerijn 15:30-17:30 »
Vincenzo Castellana begeleidt u op een ontdekkingstocht naar een muziekinstrument dat een zeer oude oorsprong heeft, en zich direct laat bespelen. De Siciliaanse tamboerijn behoort tot de familie van de ‘omrande trommels’. Vormen van het instrument vinden we in alle tijdperken en culturen.

In deze cursus verwerft u de eerste, vooral praktische beginselen van het bespelen van de tamboerijn. De tamboerijn is een simpel instrument met een grote veelzijdigheid. We heeben een aantal leen-tamboerijnen beschikbaar, dus als je mee wil doen, meld je dan aan om zeker te zijn van een plekje en een instrument.

Locatie: Basisschool Remigius
Tijd: 15:30-17:30

Vrijdag 23 oktober

Dans: Rafael en Nele - Space: The Final Frontier 19:00 - 20:00 »
Dit zijn de reizen van het DansSchip Cadansa. De 60 minuten durende missie: vreemde nieuwe vloeren ontdekken, het onderzoeken van nieuwe dans moves en nieuwe syncopaties, om dapper te dansen daar waar nog niemand ooit heeft gedanst.
In deze workshop zul je drukke dans vloeren bevaren, leren om noodsituaties aan te pakken en uitwijkende manoeuvres te gebruiken. Samen zullen we misschien een weg vinden om het gevreesde spiraal van de dood te ontwijken.
Dress code: Absoluut geen punt oren of aluminium hoeden toegestaan! Kom zoals je bent en breng je vrienden mee. Voor deze keer komt de workshop beter tot zijn recht met meer deelnemers dan met minder.

Locatie: De OGtent
Tijd: 19:00 - 20:00

Zaterdag 24 oktober

Dans

Saskia Sportel - Variëren met ritme en ‘verticaliteit’ 11:00-13:00 »
Heb jij wel eens opgemerkt dat je bij de ene band liever anders wilt dansen dan bij de andere? Cadansa is dit jaar heel divers met nieuwe en traditionele stijlen. We gaan daarom de diepte in door te variëren met ritme en `verticaliteit` om onze individuele dansstijl flexibel aan te passen aan een muziekstijl. Denk bijvoorbeeld maar aan het verschil tussen een hum-pah-pa mazurka en een romantische mazurka. Met deze technieken gaan we ontdekken hoe je elke danspartner kunt uitnodigen om daar met mee te doen. Het wordt zowel een technisch als muzikaal avontuur. En het leukste: dit komt niet alleen terug bij koppeldansen maar bijvoorbeeld ook bij rondeaus en bourrees.

Deze workshop is bedoeld voor gevorderde dansers. We verwachten dat je de basis van een aantal dansen zoals mazurka en rondeau al kan dansen en je daarbij redelijk comfortabel voelt om de basis weer los te laten.

Locatie: Visserlaan 35
Tijd: 11:00-13:00

Volksdansverening Zevenaar - Internationale dans 11:00-13:00 »
Tijdens deze workshop “International dans” gaan we allereerst de uitdaging aan om naast het ‘bekende’ kennis te gaan maken met dansen uit alle windstreken zoals Israël, Bulgarije, Macedonië, Roemenië, Brazilië. En natuurlijk gezamenlijk genieten van en bewegen op de hierbij behorende muziek.

Uiteraard wordt er rekening gehouden met de aanwezige dansniveaus en wordt er stapsgewijs uitgelegd en gewerkt naar een eindresultaat!

Deze workshop is voor alle niveaus.

Locatie: Visserlaan 35
Tijd: 11:00-13:00

Sara & Paulo - A Guide to get Lost 13:30-15:30 »
Dansen kan je zien als een dialoog. Het doel van deze workshop is dan ook niet het leren van danspassen, maar het ontwikkelen van je vaardigheid om te voelen, luisteren, reageren, interpreteren, creëren en daardoor te kunnen communiceren met je danspartner zonder woorden. Tijdens het focussen op de mazurka, scottish en wals verken je de grenzen van je lichaam en van taal zodat je kan dansen zoals jij dat wil.

Niveau: halfgevorderd tot gevorderd: je moet de basispassen van de mazurka, scottish en wals beheersen.

Locatie: Visserlaan 35
Tijd: 13:30-15:30

Jolanda Snellenberg - Koppeldansen voor beginners 13:30-15:30 »
Nog weinig ervaring op de dansvloer, maar wil je wel graag lekker mee kunnen dansen? Daar gaan we tijdens deze workshop aan werken! We nemen de basispas van de Scottish en de Mazurka door, maar we gaan vooral veel aandacht besteden aan 'lekker' dansen: sámen dansen, een goede danshouding, etiquette en variëren zonder variaties komen allemaal langs. Stuk voor stuk handige dingen tijdens alle dansjes die je de rest van je leven nog gaat dansen, of in ieder geval de rest van het festival.

Deze workshop is speciaal voor beginners/begonners.

Locatie: Visserlaan 35
Tijd: 13:30-15:30

Eva Parmenter - Portugese dansjes 13:30-15:30 »
In deze workshop zullen we verschillende Portugese dansen leren van het noorden en midden van Portugal. Deze muziek zal ook tijdens het optreden van Parapente 700 te horen zijn. De meeste dansen zullen groepsdansen zijn, erg dynamisch en vrolijk, zoiets als Repasseado of Pingacho.
Laat het lichaam lachen door te dansen!

Deze workshop is voor alle niveaus.

Locatie: De OGtent
Tijd: 13:30-15:30

Muziek

La jupette barbue - Spelen met ritmes van lichaam en stem 11:00-13:00 »
Deze workshop gaat over ritme. We nemen de tijd om de puls in de beat te horen, onszelf te verankeren. Door middel van spellen en fijne oefeningen nemen we de groep steeds verder mee in de pulsatie, beetje bij beetje, het maken van ritmes, het nabootsen, vraag en antwoord, polyritme, body percussie, lopen op ritme...
Uiteindelijk zijn we meer verankerd in het luisteren en voelen van het ritme en de pulse van de muziek/dans.

Locatie: De OGtent
Tijd: 11:00-13:00

Lucas Thebaut - Trekzak voor gevorderden 11:00-13:00 »
Lucas Thebaut (de trekzak speler van Ballsy Swing, duo Thebaut, le Gros Trio, en onlangs hieraan toegevoegd: Accordzeam) zal weer in CaDansa zijn om te spelen en om een workshop trekzak te geven. Hij gaat jullie (op gehoor) een simple deun leren, om daarna te kunnen werken aan dynamiek en begeleiding, waarbij de toonsoort van de deun de keuze van de akkoorden zal bepalen. Het word teen deun uit de Poitou, the region in het westen van Frankrijk waar Lucas opgroeide.

De workshop is voor (half)gevorderde trekzakspelers, je hebt een GC trekzak nodig en je moet een deun snel op gehoor moeten kunnen leren, zodat we daarna snel in de rest van het materiaal kunnen duiken.

http://lucasthebaut.jimdo.com/

Locatie: Basisschool Remigius
Tijd: 11:00-13:00

Komred - Samenspel Auvergnate gevorderden 11:00-13:00 »
Deze workshop is bedoelt de dansmuziek uit de Auvergne beter te leren spelen. We ontdekken verschillende trucjes die op ieder instrument van toepassing zijn om beter samen te kunnen spelen. We gaan er van uit dat je eigen instrument goed beheerst, en dat je al ervaring hebt in het samen spelen.

Locatie: Basisschool Remigius
Tijd: 11:00-13:00

Draailier & Doedelzak - Draailier voor beginners 11:00-13:00 »
Heb je altijd al eens draailier willen spelen? In deze introductieworkshop gaan we aan de hand van Lies Sommer het instrument ontdekken. Maar bovenal gaan we zelf op een draailier spelen! Aan de hand van een eenvoudige, maar mooie melodie zullen we de eerste stappen op het pad van de draailier maken.

Voor wie bedoeld?
Deze workshops is bedoeld voor eenieder die zich twee uur met plezier wil inzetten en geïnteresseerd is in deze instrumenten. Speelervaring of muziekkennis is niet vereist, alleen wat enthousiasme en durf. Een instrument is niet nodig, die nemen wij mee. Er is ruimte voor een beperkt aantal deelnemers.

Locatie: Basisschool Remigius
Tijd: 11:00-13:00

Auke Eringa - samenspel voor beginners 13:30-15:30 »
Deze workshop is bedoeld voor muzikanten die hun instrument al redelijk beheersen maar nog weinig ervaring hebben met samenspel en spelen voor dansers. We gaan aan de slag met de volgende punten:
Hoe speel je de melodie van een scottish of een mazurka dansant?
Hoe maak je akkoorden en wat doe je er mee?
Hoe hou je je hoofd koel als je op het podium zit middenin een spaghetti van zwarte kabels?

Het is net als met relaties, het gaat allemaal om communicatie!

Locatie: Basisschool Remigius
Tijd: 13:30-15:30

Denys Stetsenko - viool en altviool 13:30-15:30 »
Denys zal een workshop geven voor iedereen die zich op viool en altviool wil ontwikkelen in het spelen van Europese dansmuziek. De focus zal liggen op:
- strijktechnieken
- ‘grooves’ die regelmatig gebruikt worden in de folk
- de relatie tussen ritme, lichaam en streek
- articulatie
- versieringen en andere vormen van expressie in het vioolspel
- het samen ten bal spelen
- op gehoor spelen

Locatie: Basisschool Remigius
Tijd: 13:30-15:30

Wouter Kuyper - Eerste kennismaking met de Trekzak 13:30-15:30 »
Een van de meest gebruikte instrumenten in de balfolk is de trekzak. En behalve om naar te luisteren en op te dansen, is dit instrument ook heel geschikt om op te spelen. Waar je bij een viool of doedelzak eerst jaren moet oefenen om er een aangenaam geluid uit te laten komen, is het bij een trekzak een kwestie van op het goede knopje drukken en op het juiste moment trekken of duwen aan de balg. Natuurlijk komt er nog wel meer bij kijken om echt mooie muziek te maken, maar in een paar uurtjes kan je de basis technieken leren en er zowaar muziek uit laten komen.

En dat is wat Wouter Kuyper deze middag gaat doen. Een workshop aan jullie geven waarin hij wat basis dingen uitlegt en jullie vervolgens vooral heel veel kunnen proberen en vragen stellen en dergelijken. Dit is speciaal voor iedereen die nieuwsgierig is naar dit instrument.

En het leuke is dat je helemaal geen trekzak nodig hebt voor deze workshop. Wij zorgen namelijk voor een aantal leeninstrumenten. Deze zijn wel beperkt, daarom is het belangrijk je aan te melden voor deze workshop!

Locatie: Basisschool Remigius
Tijd: 13:30-15:30

Draailier & Doedelzak - Doedelzak voor beginners 13:30-15:30 »
Heb je altijd al eens doedelzak willen spelen? In deze introductieworkshop gaat Menno Wester een klein beetje in op de geschiedenis en klank van de doedelzak maar we gaan bovenal aan de slag om zelf muziek te maken. Samen gaan we een eerste melodie proberen en het instrument ontdekken, waarbij steeds het speelplezier voorop staat.

We gaan ons verdiepen in de doedelzakken zoals die bespeeld worden in Frankrijk, Vlaanderen en de Lage Landen. Dit zijn de instrumenten die ook op de schilderijen van Jan Steen of Pieter Brueghel staan. We hebben geen Schotse of Ierse doedelzakken bij ons.

Voor wie bedoeld?
Deze workshops is bedoeld voor eenieder die zich twee uur met plezier wil inzetten en geïnteresseerd is in deze instrumenten uit de Lage Landen. Speelervaring of muziekkennis is niet vereist, alleen wat enthousiasme en durf. Een instrument is niet nodig, die nemen wij mee. Er is ruimte voor maximaal 10 deelnemers.

Locatie: Basisschool Remigius
Tijd: 13:30-15:30

Adriano Sangineto (Italie) - Folkharp voor gevorderden 11:00-15:30 »
In deze workshop bekijken we technieken, versieringen en harmonieën die worden gebruikt in het Europese balfolkrepertoire. We zullen hiervoor zowel bekende dansmelodieen als composities van Adriano Sangineto gebruiken. Er zal speciale aandacht zijn voor dingen als:
* Hoe te spelen op een manier die mensen uitnodigt om te dansen?
* Hoe zorg je dat je gehoord wordt (tijdens het spelen voor een overvolle dansvloer, of in een sessie bijvoorbeeld)?
* Hoe deunen spelen op zo'n manier dat je de dans eruit haalt (wat maakt een bourrée een bourrée en een wals een wals bijvoorbeeld)?
Doel: het verwerven van de kennis en vaardigheden om om te gaan met verschillende soorten muziek uit het Europese dansrepertoire.
Het is mogelijk om zelf melodieën naar de workshop mee te nemen om er samen aan te werken!

Locatie: Basisschool Remigius
Tijd: 11:00-15:30

De prijs van de workshops is inbegrepen voor weekendtickets.
LET OP! Als je geen weekend ticket hebt kun je aan de deur een workshop passe-partout kopen.